Hoe wij kasten maken

Online blog

De technische kant van onze productie uitgelegd


Joris laat je kennismaken met de technische kant van onze productie van kasten op maat. Deze blog pagina beschrijft jou hoe wij kasten maken, zodat je een beter inzicht krijgt in onze productie en begrijpt waarom onze meubelmakerij zo uniek is.



Heb je vragen over deze blogpagina; je kan altijd reageren onderaan dit artikel of ons contacteren via de contact pagina.

De verschillende stappen in het productieproces;

  • technisch tekenen van het project in het programma Korpus van het Belgische bedrijf Vlecad
  • Doorsturen van het project naar de CNC productie
  • Frezen van de bewerkingen, losfrezen van de stukken en kantenlijmen van de werkstukken
  • Complexe projecten worden volledig gemonteerd in het atelier
  • Eventueel lakken van panelen indien hiervoor gekozen is (lees hier meer over ons lakwerk)
  • Eventueel Productie van massief houten deuren indien hiervoor gekozen is, later meer hierover in een nieuwe blog.
pasfoto van Joris Cornelis

Cornelis Joris
Specialist meubel lakken Almaco

Naast zaakvoerder van Almaco ben ik ook diegene die de productie opvolgt, van het technisch tekenen, produceren zelf, tot de uiteindelijke plaatsing en service na verkoop.

De kennis is in ons bedrijf doorgegeven van vader op zoon. Mijn vader, Ludo was bv. één van de eerste in de regio welke een automatische kantelbare opdeelzaag kocht voor het verzagen van platen in kortere productie tijden. Ondertussen kochten wij onder meer een CNC nesting machine en een CNC gestuurde kantenlijm machine, naast nog andere investeringen in ons machine park doorheen de jaren.

Technisch tekenen van de kasten

Stel, we maken een keuken op maat. Ne het opmeten van de ruimte wordt in het tekenprogramma Korpus een nieuw project aangemaakt. Verschillende kasten worden uit een bibliotheek genomen, die wij zelf hebben aangemaakt. Andere kasten worden volledig nieuw getekend, het is tenslotte maatwerk. Vervolgens wordt de kast aangepast aan de maten volgens plan en opmeting, eventuele indelingen worden aangepast. Deze kasten worden dan samen geplaatst in dit programma, inclusief paslatten, massieve sokkels, laden, scharnieren enz.

Wist je dat?
– Onze kasten bijna steeds op massieve sokkel geplaats worden? Dit voorkomt doorbuigen van de kastbodem tussen kastpoten
– Onze kasten steeds voorzien zijn van een gesloten bovenzijde? Zo is de tablet steeds goed ondersteund waardoor schade voorkomen wordt.

screenshot van het programma korpus voor het tekenen van kasten op maat

Wanneer de keuken volledig getekend is in Korpus, wordt dit digitaal doorgestuurd naar onze cnc nesting machine. De benodigde platen worden digitaal opgelijst, om vervolgens de machine te laden. De machine neemt alle platen zelf, doet de nodige bewerkingen en duwt de platen af naar de etiket machine, waar etiketten worden aangebracht om de juiste locatie van het werkstuk aan te geven.


CNC Nesting machine, wat is dat?

Een nesting machine “nest” een volledige groep platen meteen uit één plaat. De machine neemt de plaat zelf, doet vervolgens alle boringen, frees banen enz. om achteraf snel en tot op 1/10de van een millimeter juist het beslag te kunnen plaatsen. Nadien worden de stukken in 2 stappen los gefreesd. Waarom in 2 stappen? Om het bewegen van losse stukken op te vangen t.g.v. interne spanningen in de plaat. Een plaat bevat soms immers sterke interne spanningen ten gevolge van het fabricage proces. Wanneer we de stukken zouden los zagen in één beweging, kan de interne spanning in de plaat ervoor zorgen dat het stuk beweegt en dus niet correct gezaagd wordt. Zagen of frezen in 2 keer voorkomt dit; eerst wordt het werkstuk met een overmaat van 1mm los gefreesd, om dan daarna op de juiste maat opnieuw gefreesd te worden.

Kantenlijmen

Nadat de etiketten zijn aangebracht, is de locatie van de afzonderlijke onderdelen bekend om onze kast op maat te kunnen monteren. Maar eerst moet er nog kantenband aangebracht worden, dit gebeurt op onze CNC kantenlijmer.

De CNC kantenlijmer

Hier wordt elk stuk voorzien van kantenband. Dat kan fineer zijn, kunststof, laminaat, mdf,… De machine freest eerst de ingestelde dikte weg, vervolgens wordt er onder hoge druk lijm in de kop van de plaat gespoten. Daarna volgt de kantenband, en een hele reeks bewerkingen om tot een haarfijn resultaat te komen. Onze kantenlijm machine beschikt over optische nulvoeg technologie, waardoor de lijmnaad zo goed als volledig aan het zicht onttrokken is.

Na het aanbrengen van de kantenband, worden de stukken gereinigd en ingepakt. In geval van complexe projecten wordt eerst het volledige project gemonteerd in ons atelier. In geval van lakwerk of massieve houten deuren volgt er nog een apart productie proces.

Plaatsing

Complexe projecten worden eerst in ons atelier gemonteerd. In dit voorbeeld plaatsen we een kookeiland met led verlichting in de sokkel, boven de laden en onder het tablet. De kastopbouw zelf is ook niet standaard omwille van gedeeltelijk voorliggende en inliggende fronten. Door het project eerst te monteren ins ons atelier zijn we zeker dat alles precies past, bovendien is het project nadien sneller geplaatst op de werf.

Al onze kasten worden steeds op massieve sokkels geplaatst, dit voorkomt doorbuigen van de bodem tussen de kastpoten.

5 gedachten over “Hoe wij kasten maken

Geef een reactie

%d